www.Elena.bg – Your guide in Elena MountainsБългарска версияVersion française

The Municipality
Population
Infrastructure
Economy and agriculture
Projects and programs (bg)
Health and social services
Education (bg)
Culture and medias (bg)
Sport and tourism
Museum
History (bg)
Guide (bg)
Real estate (bg)
Search

Култура и медии

СъбитияЧиталищаКлуб на пенсионераГалерии и изложбиБиблиотекаМедии

Културните събития на град Елена са свързани с мястото му в българското Възраждане и традиционните български празници.

Празник на град Елена- 21 май- "Свети равноапостоли Константин и  Елена". Организират се изложби, концерти, футболни срещи между ветерани, конкурс “Царица Елена”, детски празници, директни излъчвания по програма “Хоризонт” на БНР и др.

Неювски събор- на 1 май се провежда възстановеният традиционен събор на Неювската поляна с богата концертна програма и народно веселие.

Общински събор на народните читалища- своеобразен завършек на творческия сезон за самодейните колективи на читалищата е провеждането му всяка година на 24 май на сцена на читалище от общината.

Балканът пее и разказваБалканът пее и разказва- дружбата между балканските градове Елена, Дряново, Котел, Трявна, Твърдица и Гурково датира от векове, но в наши дни тя придоби по-голяма широта чрез сближаването им в един общ празник под девиза "Балканът пее и разказва". Статутът е приет на 15.09.1972 година. На първата среща, състояла се на 05.10.1973 година в град Елена, участват представители от Елена, Котел, Трявна и Дряново. Изграден е организационен комитет с председател Димитър Балуков от града домакин. В статута е прието, че съкровеното културно богатство, което народът съхранява и което още не е открито изцяло, трябва да стане достояние на всички хора от тези градове.

С цел да се изявява това богатство и да се предава от поколение на поколение е организиран празник на балканските градове под името "Балканът пее и разказва". Първият празник се организира в Елена на Неювската поляна на 20 и 21 юни 1974 година.

Поклонението до Капиновския манастир през месец юли е свързано с дейността на манастирите "Свети Николай" и "Свети Илия" и подкрепата от еленчани през вековете. Отслужва се молебен и водосвет за здраве и благополучие на еленчани. Освещава се и се раздава курбан.

Празник на Еленския балкан се организира в два дни през месец юли . Той включва провеждане на туристически поход и колокрос от село Мийковци, през хижа "Чумерна", до връх "Чумерна", забавни игри и състезания. На втория ден се провежда събор на самодейните състави от клубовете на пенсионера "На юг и север от Балкана".

Ден на народните будители- първи ноември се чества с особена почит от еленчани, защото еленската Даскалоливница, създадена през 1843 година, е първото класно училище в България.

“Бягането”- на 5 декември всяка година населението се покланя пред подвига и внушителните паметници на загиналите при село Марян и западния край на града с шествие, останало в историческата памет на еленчани като “Бягането”.

 Недооценено в българската история е мястото на боевете през 1877 г. при град Елена по отношение на крайния изход на войната. На 4 и 5 декември 40-хилядната войска на Сюлейман паша настъпва от изток в посока Търново и Плевен. Градът ни е опожарен, но настъплението е спряно.

Празници, свързани с имената на възрожденските дейци йеромонах Йосиф Брадати, Хаджи Юрдан Брадата, Иларион Макариополски, Иван Момчилов, Никифор Попконстантинов, Стоян Михайловски, братя Кършовски, Петко Юрданов Тодоров и много други се организират по повод годишнини с научни конференции, изложби, рецитали и други културни прояви.

Събития | Читалища | Клуб на пенсионера | Галерии и изложби | Библиотека | Медии

 


Home | Sitemap | About | Contacts | Feedback | Advertisement | License agreement

© 2004-2011 Eng. Svetoslav Mihaylov

 

Links: DanySto Info | Elena Mountains